2010. október 14., csütörtök

2010. október 8., péntek

Opera!! Rossini: A sevillai borbély ezúttal csak rövid tartalma



Az előadás szereplői:

Gróf Almaviva Megyesi Zoltán
Bartolo, orvos Sárkány Kázmér
Rosina, a gyámleánya Yang Li
Figaro, borbély Szegedi Csaba
Basilio, zenemester Kováts Kolos
Berta, Rosina nevelője Pelle Erzsébet
Fiorello, a gróf szolgája Geiger Lajos
Őrtiszt Gurbán János

Karmester Halász Péter


Első felvonás

Helyszín: Bartolo doktor háza előtti tér

Almaviva Lindoro néven megpróbál szerelme, Rosina közelébe kerülni. Figaro, a borbély segítségét kéri. Bartolo, Rosina gyámja fölöttébb gyanakvó, miután a zenetanár Basilio figyelmeztette, hogy a gróf a városban tartózkodik és háza körül ólálkodik. Figaro tanácsára a gróf katonának öltözik és kvártélyt keresve bekopog Bartolo házába. Eljátssza, hogy részeg, amivel magára vonja az őrök figyelmét. Almaviva azonban az őrtisztnek titokban felfedi grófi rangját, így az őrség rögvest távozik. Bartolo mindezt értetlenül nézi és eltanácsolja az ál-katonát.

Második felvonás

Helyszín: Bartolo doktor háza

Figaro most azt javasolja Almavivának, hogy zenetanárként próbáljon meg bejutni Bartolo házába. Azt hazudja, hogy Basilio beteg és őt küldte maga helyett. Amikor a muzsikától elfáradt Bartolót elnyomja az álom, az énekóra pásztorórává változik. Figaro elcseni Bartolótól az erkély kulcsát. Amikor beállít Basilio, egy zacskó aranyért hagyja magát megvesztegetni és átengedi a terepet az ál-zenetanárnak. Míg Figaro eltereli a doktor figyelmét, Rosina és Almaviva megtervezik a szökést. Bartolo azonban kiszimatolja a cselszövést és az ál-zenetanárt kirúgja a házból. Basiliót elküldi jegyző után, mert azonnal el akarja venni a lányt. Bebeszéli Rosinának, hogy Lindoro (Almaviva) hűtlen volt hozzá, a lány kétségbeesésében kifecsegi a szökési tervet. Amíg Bartolo elmegy riasztani az őrséget, Figaro és a gróf beosonnak a házba. Almaviva felfedi valódi kilétét és meghazudtolja a doktor szavait. Figaro sürgeti, hogy gyorsan távozzanak, de a létra eltűnt az erkélyről. Megérkezik Basilio és a jegyző. Rosina házasságot köt Almavivával, amelyet a jegyző szentesít. A későn érkező Bartolo kénytelen elfogadni a helyzetet.

2010. október 4., hétfő

Témahét 2010

Témahét 2010. október 11-15.

Hétfő 8:20
Magyar Nobel-díjasok: mindenki gyűjt 5 db-ot adatokkal
Magyar borvidékek: Villány-András, Eger-Dani, Tokaj-Vali, Alföld-Gabi, Balatonfelvidék-Kamrás Kriszta, Kunság-Brigi

Kedd 8:20
Történelmi jelenet kiválasztása-Cynthi behozza a Mátyás királyról szóló könyvet
Palócok kiselőadás - Csaba, Roland
Makett készítés: ötletek - Pannonhalma, Szépművészeti Múzeum, Mátyás templom - Révai Robi
Népviselet: jelmezbe öltözik az osztályból 2 lány (Vali, Szandi, Ivett, Kinga, Józsa Kriszti???)
Táncház

Szerda 8:20
A kedden kiválasztott jelenet előadása
Közben főzés: SLAMBUC, osztályonként 4-5 ember részvételével, eszközöket, alapanyagot nekünk kell vinni!!!

A slambuc receptje (egyszerűbb változat)

Hozzávalók:
50 dkg szalonna
2 kg burgonya
1 kg lebbencstészta

víz
bogrács

Elkészítés:
Egy jóképességű bográcsban (vasfazékban) a kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk. A keletkezett tepertőt ezek után ki is szedhetjük, de akár benne is hagyhatjuk. A kis kockára vágott krumplit (újkrumpli nem alkalmas) beletesszük a bográcsba, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Felforrás után megsózzuk. Amikor a krumpli félig már megfőtt, az összetördelt tésztát óvatosan rátesszük a tetejére, és annyi vizet pótolunk, hogy kb. 1-2 cm víz legyen a tészta felett. Lassú tűzön főzzük egészen addig, amíg a leve elfő. Ha szükséges, néha oldalirányban megmozgatjuk a bográcsot. Ha már elfőtte a levét, a krumplit a tésztával összekeverjük. És ezek után jön a lényeg, a forgatás. A krumplis-tésztás massza alját kicsit megpirítjuk, és a bográcsot a tűzről levéve megpróbáljuk rázogatva megforgatni az ételt úgy, hogy az alsó, pirult rész felülre kerüljön. Ez először nem könnyű művelet, de bele lehet jönni. Aztán ezt a forgatást addig ismételjük (kb. 1-2 percenként), amíg az egész étel színt kap, pirult lesz. A népi mondás szerint legalább 32 fordítás kell, de néha ennél azért többre van szükség. A kész étel pirult színű, és labdaformára összeáll. Ha az elején kivettük a tepertőt, tálaláskor tetszés szerint a slambuc tetejére rakjuk.

Csütörtök 8:00 órakor indulás a pólus parkolójából a szentendrei skanzenba. Visszaérkezés kb. fél 2.

Péntek 8:00-kor kezdődik a 24 órás vetélkedő a gimiben!!
Napközben kb. este 6-ig a városban lesznek feladatok, este 6 után pedig az iskola területén. Kapuzárás kb. 8-kor!!

2010. október 2., szombat