2010. március 27., szombat

2010. március 26., péntek

Már csak 1 nap







Hasznos dolgok a Föld órájával kapcsolatban:

http://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20100323-jon-a-fold-oraja-vilagmeretu-energiatakarekossagi-akciot-szervez-a-wwf.html

2010. március 25., csütörtök

2010. március 22., hétfő

Március 22.

Ma van a Víz Világnapja!

A Föld vízkészletének kevesebb mint három százaléka édesvíz, s ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe (a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe zárva található). Jelenleg a Föld 1,2 milliárd lakója nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, 2025-ben pedig már az emberiség kétharmadát fenyegeti majd ez a veszély (miközben a fejlett világ pazarlóan bánik az ivóvízkészletekkel). Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente 25 millió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza. Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015. közötti időszakot a "Víz az életért" cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a jövő évtized közepére a tiszta vizet ma még nélkülöző fejlődő világbeli lakosságnak több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről, az idei rendezvénysorozat mottója: "Tiszta vizet az egészséges világért".

2010. március 18., csütörtök

Kontyfa 35. || A Föld órája

A Föld éjszaka




Iskolánk most ünnepli a 35. születésnapját. Holnap (azaz pénteken) a gimisek szervezik a programokat. Lesz kockacukor építő verseny, bekötött szemmel való kapuradobás, és még sok más jó feladat.:) 16:30-tól a Záróbuli kezdődik el, aminek (ha minden igaz) 23:00-kor lesz vége.



A Föld Órája a WWF nemzetközi kezdeményezése, aminek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén a csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján 20.30-tól egy órára lekapcsolják a világítást.

Egymilliárd ember csinálja! Te se maradj ki!


A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sydney-ből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Magyarország is ekkor vett először részt az akcióban, amihez akkor 4 még csak hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4000 települése, és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket.


Magyarországról 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája.


Föld Órája - Csatlakozz! Kell egy kis áramszünet…
Március 27-én este 20.30-kor Te is kapcsold le a villanyt! Ezzel máris minden idők legnagyobb klímavédelmi eseményének részesévé válsz.

2010. március 17., szerda

Ma Szent Patrik napja van.


Írül Lá ’le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig. Évente tartott ünnep Szent Patrikot, Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.

Munkaszüneti nap Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Newfoundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap

Mindenféle nemzetiségű emberek sereglenek össze Guinnesst inni, zöld ruhában parádézni.

A nagy felhajtás mögött komoly küldetést végrehajtó hús-vér ember rejtőzik. A kereszténységet Patrik (~385-461) hozta el Írországank.

2010. március 12., péntek

Újabb link angol órához

http://www.oup.com/elt/global/products/englishfile/elementary/a_grammar/file01/

2010. március 5., péntek

MOZI

Kedves Mindenki!
Március 10-én délután lehetőségünk van olcsón, fejenként 500.- Forintért megtekinteni a Villámtolvaj című filmet a Pólus Moziban.
Minden érdeklődőt várnak az 500.- Forint befizetésével a Kontyfa Stúdióban!!!

Aktuális

Március
-Március 15.-ei ünnepség Március 12.
-Március 15. szünet
-Kontyfa hét 16-tól 19.
-Iskolagyűlés Március 30. 8:20

Április
-Tavaszi szünet Április 1-től 6. (7.-én kell menni suliba elöször:)